Game Post

Ігрові Новини: Події в Всесвіті Геймінгу

1999 — найкращий рік в історії кіно: Топ-10 культових стрічок від Зеленої милі до Бійцівського клубу – ВСВІТІ

Цей рік в кіноіндустрії був особливим. Фільми 1999 року незвичайні й глибокі, і їх передивляються досі. Голлівуд пережив справжній «бум», випускаючи такі стрічки, як «Матриця», «Зелена миля» і «Зоряні війни». Фільми цього року несуть у собі класику різних жанрів і відкривають шляхи для майбутнього кіно. У цій статті ми представимо вам кілька цікавих фільмів 1999 року, які досі зачаровують глядачів своєю глибиною і нестандартним підходом до сюжету.

Цей рік змінив кінематограф, а фільми 1999 року настільки глибокі й незвичайні, що їх передивляються досі. Браян Рефтері навіть випустив книгу «Best.Movie.Year.Ever.», й ми повністю розділяємо його враження про 99-ий. Напередодні XXI століття режисери ніби зібрали все найкраще зі свого часу та навіть зазирнули в майбуття.

Чому саме 1999 рік?

Впевнені, що будь-який любитель кіно отримував насолоду від фільмів з цієї добірки. Справді дивовижно, що усі вони вийшли в один рік. Голлівуд пережив справжній «бум»: «Матрицю», «Зелену милю», «Зоряні війни» та інші глибокі фільми люди й досі передивляються по декілька разів.

Група тодішніх режисерів та акторів справді вивела кінематограф на вищий рівень та створили фільми-класику абсолютно різних жанрів та показала нам майбутні шляхи розвитку кіно взагалі. Кількість оскарів, премій та оцінок глядачів цих фільмів говорять самі за себе!

Що дивитися й передивлятися:

«Шосте чуття» (The Sixth Sense)

Фільм з містичною історією психолога Малколма Крау та його юного пацієнта. Колишній підопічний вривається до будинку лікаря, намагається вбити його та закінчує життя самогубством. Малкольм намагається розібратися в причинах того, що сталося, й загадковим чином скоро у нього з’являється пацієнт з такими ж симптомами. Що ж це: терапевтична помилка чи дещо більше?

«Зелена миля» (The Green Mile)

Зеленою милею у в’язниці називали коридор, яким злочинці йшли на страту. Однак, не завжди страчені насправді були злочинцями. Випадок з Джоном Коффі змінив життя всіх охоронців та ув’язнених. Він мав надприродні здібності та справді був невинним, його призначенням було зцілення, а не вбивства. Але змінити систему та жорстокість світу неможливо.

Роль оповідача виконує охоронець «Холодної гори», якому випало довге життя. Сам фільм вважають однією з найкращих екранізацій книг Стівена Кінга.

«Відьма з Блер: Курсова з того світу» (The Blair Witch Project)

Три студенти факультету кіно так хотіли зняти крутий курсач, що поїхали на пошуки відьми й заблукали в лісах Меріленду. Усі троє друзів зникли за загадкових обставин, і залишилися тільки камери з уривками їх подорожі. Щось темне і справді живе в тому лісі, але це аж ніяк не відьма на мітлі.

Фільм реально знятий просто аматорськими камерами, що й додає йому атмосферності. Це дуже малобюджетний фільм, витрати склали близько 20 тисяч доларів, але це не завадило йому зібрати понад 250 мільйонів у світовому прокаті.

«Матриця» (The Matrix)

Світ майбутнього тут зображений дуже реалістично, кожна деталь і кадр наповнені змістом та певною філософією. Ви теж, певно, після перегляду нервово озиралися, чи саме зараз не знаходитеся в матриці? З кожною хвилиною перегляду глядач пірнає все глибше в кролячу нору й занурюється у фантастичне майбутнє, де немає сонця, а світом правлять жорстокі й холодні машини.

Свого часу Матриця стала сенсацією, спецефекти й видовищність перевершили будь-які очікування. А от остання частина вийшла просто у 2021 році й стала чимось новим для фанатів, які чекали екшну й звичного духу стрічки.

«Екзистенція» (Existenz)

Ще одна стрічка про підміну реальності на зламі тисячоліть. Екзистенція — це відеогра, яка мала бути надзвичайно реалістичною. Стати учасником можна завдяки біотехнологіям. Головні персонажі намагаються виправити помилки, ввійшовши у гру. Проти подібних технологій борються Реалісти, які хочуть знищити будь-які прояви віртуальної реальності. Вкінці персонажі вже не певні, що знаходяться в реальності.

«Бійцівський клуб» (Fight Club)

Хто б міг подумати, що героєм кульової стрічки про сучасне суспільство стане звичайний офісний клерк. Оповідач(Едвард Нортон) знайомиться з Тайлером Дарденом та відкриває для себе новий світ підпільного бійцівського клубу. Це сатирична комедія з похмурими декораціями, брудом, кров’ю. Бійки уособлюють неможливість нового покоління стати частиною цінностей суспільства та вписатися до нього. У чому ж наші справжні цінності?

«Із широко заплющеними очима» (Eyes Wide Shut)

Це сюрреалістична стрічка, в якій реальність переплітається з фантазіями. Подружжя переживає кризу, й зізнання Аліси, що вона хоче зрадити коханого, змінює їхні життя. Вільям стане членом закритої таємничої секти й порине в еротичні, заборонені фантазії. Усі випробування дані подружжю не просто так. Вкінці вони зрозуміють цінність одне одного. Фільм відомий і тому, що став останнім творінням Стенлі Кубрика: режисер помер через декілька днів після завершення монтажу.

«Незайманки-самогубці» (The Virgin Suicides)

П’ять прекрасних дочок сім’ї Лісбон опинилися в клітці обмежень батьків. На жаль, люди часто не здатні зрозуміти, що закривши дітей на замок, вийде їх захистити. Навпаки, це й може стати причиною нестерпності їх життя й бажання померти. Одна з п’яти сестер спочатку різала вени, а потім взагалі вистрибнула з вікна. Після цього та стосунків ще однієї з дівчат з хлопцем, батьки закрили сестер вдома. До чого призведе жорстокість?

«Зоряні війни: прихована загроза» (Star Wars Episode І: The Phantom Menace)

У 1999 році повернення «Зоряних воєн» після перерви у 15 років стало несподіваним. Джордж Лукас власноруч зламав канон фільмів та зняв фільм з новими спецефектами про перший епізод. Однак, зараз уявити світ далекої Галактики без цього епізоду складно. Саме в цій частині ми дізнаємося про шлях Енакіна Скайвокера, який потім стане Дартом Вейдером та всі перипетії, які призвели до його переходу на темний бік сили.

«Магнолія» (Magnolia)

Декілька історій сплітаються в одну й доводять, що роль незнайомців поруч часто зовсім невипадкова. Герої шукають сенс життя та власне щастя, і всього один день переверне всі їх очікування. Історія починається зі старого на порозі смерті, який бажає тільки востаннє побачитися з сином. Син, виявляється, щодня виступає на телебаченні та став відомим. Окрім цього сюжету, в містечку можна зустріти закоханого поліцейського, колишнього генія, наркоманку. Усі ці долі разом складуться в одне ціле.

Навіть у десятку важко вкласти всі шедеври 1999 року. Однак, саме ці сюжети неймовірно вплинули на подальший розвиток кіно. Лиш згадайте останні переглянути фільми, чи не було там запозичень з цих культових стрічок? Скоріше повертайтеся до джерел і знайомтеся з витворами геніїв. Навіть через 20 років всі ідеї лишаються захопливими!

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua


Джерело: vsviti.com.ua